od T.K. » 25.12.2011 22:12:53
Dobrý den,
při doporučení vhodného fotoaparátu jste pominul Samsung NX 11, což je v současné době přístroj, o kterém uvažuji. Definitivně hodlám opustit 7 let starý kompakt Casio EXILIM Pro EX-P700, už mě nevyhovuje necitlivé zoomování, malý display a mám pocit, že obraz v optickém hledáčku se ne zcela shoduje se záběrem. Jelikož snímky neupravuji v editoru, chci mít lepší možnost komponovat záběry.
I když se nechystám používat výměnné objektivy, požaduji přístroj s hledáčkem, protože při pohledu na displej potřebuji brýle na čtení a ty zase nenosím venku. Navíc display je na sluníčku špatně čitelný. Cenový strop jsem si dal do cca 15.000 Kč. Digitální zrcadlovky vylučuji, kvůli rozměrům a hmotnosti. Nikon V1 mě přijde titěrný do ruky, Olympusy s přídavnými EVF jsou drahé, zbývá Panasonic GMC-G3 a Samsung NX 11.
Panasonic GMC-G3 má lepší EVF a větší nabídku výměnných objektivů ( nepočítám s nimi ). Samsung NX 11 mě přijde, že má mnohem lepší ergonomii. Rozlišení EVF hledáčku u Samsungu by mohlo být lepší, ale při focení v místnosti kde bývají horší světelné podmínky, tak třeba sáhnu po těch dioptrických brýlích a spokojím se s focením přes display. Jestliže ještě porovnám současné ceny, vychází mě jako favorit Samsung NX 11. Jediné, co nemohu posoudit je údajně starší konstrukce snímače, opravdu je přístroj s tímto snímačem horší volba než přístroje řady micro 4/3?